Aktuelt / Eldre nyhetssaker / 2009

FFUK: Gammlengprisene utdelt for 28. gang

( 02.11.2009 )

 


Årets Rolf Gammleng-priser ble utdelt mandag 2. november på Hotel Continental i Oslo. Prisbeløpet er i år på hele 410.000 kroner, fordelt med 50.000 til vinneren av veteranprisen og 40.000 til hver av de andre prisvinnerne.

 

Årets vinner av veteranprisen er Jahn Teigen. Forøvrig gikk prisene til studiomusikerne Kåre Christoffer Vestrheim og Dorthe Dreier, til Håkon Austbø (klassisk), Hellbillies (rock/roots), Ane Brun (viser), Finn Sletten (jazz), Malika Makouf Rasmussen (åpen klasse), Monna Tandberg (skuespill) og Richard Suttie (dans).

Det er fonogramprodusentene i Norge, Musikernes fellesorganisasjon, Gramart/Norsk Artistforbund, Norsk Skuespillerforbund og Norske Dansekunstnere som innstiller kandidater til Gammlengprisene etter invitasjon fra styret i FFUK. Deretter foretar fondets styre den endelige utvelgelsen.

Rolf Gammleng, som prisen er oppkalt etter, var forbundsleder i Norsk Musikerforbund fra 1945 til 1963. Han regnes som den viktigste pådriveren for Stortingets opprettelse av Fond for utøvende kunstnere i 1956. FFUK var opprinnelig mest å regne som et sosialt fond, og skulle bl.a. kompensere for musikeres tapte inntekter som følge av økende bruk av innspilt musikk. I dag er fondet et rent kulturfond.

Vil du lese fondsstyrets begrunnelser får årets tildelinger, finner du dem her.
 
s