Aktuelt
Image

Lindemanprisen til Alf Richard Kraggerud

( 07.09.2017 )

Pedagogen og fiolinisten Alf Richard Kraggerud (f. 1969) får årets Lindemanpris. Han får den for sin mangeeårige og betydningsfulle innsats for talentutvikling og undervisning av barn og unge. Prisen er på 150.000 kroner, og prispengene vil Kraggerud gi videre til unge talenter.

- For meg er det anerkjennelse nok å få prisen. Pengene som følger med skal unge, lovende talenter få nyte godt av, sier Kraggerud.

I samråd med Lindemans Legat vil det bli opprettet et juniorstipend på 10.000 kroner hver. Det skal deles ut til utøvere under 18 år, og det vil skje i forbindelse med Valdres sommersymfoni. Kriteriene for å få stipend vil være mye av de samme som for Lindemanprisen.

Kraggerud er i dag ansatt i en 50 prosent stilling som prorektor ved Barrat Due musikkinsitutt, og har dessuten en 50 prosents undervisningsstilling samme sted.

Ifølge styreleder Einar Solbu i Lindemans Legat har Kraggerud utmerket seg i en årrekke med en betydningsfull innsats med talentutvikling og undervisning av barn og unge.

- Hans innsats på dette feltet – spesielt for de yngste – har gitt unike resultater, sier Einar Solbu.

Kraggerud har også gjennom mer enn 20 år utviklet Valdres sommersymfoni til å bli et viktig kurs- og møtested for klassisk interesserte musikere i alle aldre, for såvel unge talenter som for profesjonelle musikere.

- Vi mener at at han gjennom denne virksomheten har ytt en spesiell betydningsfull innsats i norsk musikkopplæring og utdanning, sier Solbu.

Prisen vil bli delt ut under et arrangement i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole 20. oktober. Før den tid vil det også bli kjent hvem som får De Unges Lindemanpris. Den er det mottakeren av Lindemanprisen som utpeker.

Lindemanprisen er en av Norges mest prestisjefylte musikkpriser. Den deles ut i år for 40. gang.

Oppdatert: De Unges Lindemanpris til Sandra Lied Haga

Cellisten Sandra Lied Haga (23) fra Oslo får De Unges Lindemanpris for 2017. Prisen er på 50.000 kroner. Det er mottakeren av Lindemanprisen som bestemmer hvem som skal få de unges pris, og Alf Richard Kraggerud valgte altså Lied Haga.

- Hun berører mange mennesker dypt med sitt spill, sier Kraggerud om prisvinneren, og legger til: - Hun har en vakker, varm og fyldig klang som slår en umiddelbart, og hennes intuitive og organiske fraseringer er en naturlig del av henne.

Kraggerud mener Lied Haga har de egenskapene og den internasjonale erfaringen som gjør at hennes CV allerede er bemerkelsesverdig.

- Forhåpentligvis vil denne prisen bidra til at enda flere legger merke til henne, sier Kraggerud.

Sandra Lied Haga begynte å spille allerede som treåring og var den yngste noensinne som kom inn på Talentskolen ved Barratt Due musikkinstitutt. Hun begynte også tidlig å spille med Truls Mørk, og gikk hos ham i seks år. Etter ett år ved Barenboim-akademiet i Berlin, hos Frans Helmerson, har hun nå base i Norge. For tiden og videre de neste årene spiller hun blant annet konserter og gjør turneer over hele verden sammen med Anne-Sophie Mutter

Sandra har ellers spilt på en rekke prestisjefylte festivaler, og har fått mange priser for sitt spill. Blant annet har hun vunnet fire internasjonale førstepriser og ærespriser.

 
s