Aktuelt / Eldre nyhetssaker / 2015
Image

Israel-Palestina-konflikten: noen råd

( 01.12.2015 )

MFO ønsker å vise solidaritet med kunstnere og kulturarbeidere på tvers av landegrenser ved å arbeide for en boikott av israelske kulturinstitusjoner i ulovlige bosettinger på Vestbredden. MFO vil også styrke samarbeidet med israelske og palestinske artister og kulturorganisasjoner som driver fredsskapende arbeid i regionen. (vedtak på MFOs 4. landsmøte i 2015)

MFO oppfordrer ikke til en generell boikott av Israel, men kun de ulovlige bosettingene på Vestbredden. Disse er som kjent i strid med folkeretten.

Her følger noen råd til deg som skal medvirke i et kulturarrangement i Israel:

 • Skaff deg en oversikt over hvor arrangementet skal finne sted. Skal du på turne i Israel, bør du sjekke kulturhusets beliggenhet. Ligger det på den palestinske siden av den såkalte “green line”, altså grensa fra før 1967, er det all grunn til å være varsom. Flere av de større bosetningene på Vestbredden har egne kulturhus som gjerne vil tilknytte seg internasjonale artister for å kunne befeste sin posisjon. De mest profilerte kulturhusene på okkupert land er «George&Irina Shaeffer cultural Center» i Ma'ale Adumim og «Ariel Regional Center for Performing Arts» i Ariel. Disse ulovlige bosettingene er strategisk svært viktige for Israels okkupasjon og utgjør noen av de største hindringene for en selvstendig palestinsk stat. 
   
 • Vær oppmerksom på at ulovlige bosettinger også finnes i Øst-Jerusalem, der okkupasjonen er svært intens. Musikere og artister oppfordres derfor til å være kritiske til kulturarrangementer som kan knyttes til okkupasjonen av Øst-Jerusalem.
   
 • Vær oppmerksom på israelske samarbeidspartneres forpliktelser. Som mottager av statlig støtte i Israel, kan det følge med forpliktelser om å ikke kunne nekte opptredener på kulturhus i ulovlige bosettinger på Vestbredden. Vær derfor kritisk når du går gjennom forpliktelsene til potensielle samarbeidspartnere i Israel.
   
 • Ved å samarbeide med organisasjoner som driver fredsskapende arbeid og fremmer forståelse og kulturell utveksling mellom israelere og palestinere kan du gi ditt lille bidrag på den lange veien mot en løsning av konflikten. Det er likevel grunn til å etterprøve den informasjonen du får. Israelske institusjoner kan godt se på seg selv som fredsskapende, samtidig som de jevnlig opptrer i de ulovlige bosettingene, og dermed bidrar til å styrke okkupasjonen.
   
 • Norske musikere blir også ofte spurt om å stille på forskjellige solidaritetsarrangementer for Palestina.  MFO erfarer at de fleste  organisasjoner som støtter palestinerne eller arbeider for boikott av Israel skiller klart mellom staten Israels politikk og jødedom som kultur og religion. Men anti-semittisme finnes, både i Norge, i Midt-Østen og i andre land, og den må alltid avvises. Det er grunn til å være våken overfor antisemittiske holdninger der de måtte dukke opp. Det finnes aktører som har en uklar agenda, så vær bevisst på hva du støtter. 

Har du spørsmål eller er du i tvil? Ta kontakt med oss!

Press here for English version of this text

Kart: Wikipedia

 
s