Aktuelt
Image

MFO inviterer til Bransjedag med kulturministeren

(11.03.2014) MFO arrangerer Bransjedag på Riksscenen i Oslo mandag 31.mars kl 12-17. Dørene åpner 11.30 med servering av en lett lunsj.
Målgruppe er frilansere og næringsdrivende musikere, medlemmer fra andre kulturorganisasjoner og andre som er opptatt av vilkårene i det frie kulturfeltet.

Kulturminister Thorhild Widvey kommer klokka 12 og skal snakke om regjeringens satsing på det frie kulturfeltet. Hun er deretter tilgjengelig for spørsmål fram til ca 13.30.
Fra klokka 14 er det åpen mikrofon hvor vi vil diskutere flere aktuelle temaer.

Ny doktorgrad: Vurdering i musikkfag. En deskriptiv, analytisk studie av musikklæreres vurderingspraksis i ungdomsskolen

(07.03.2014) Elevvurdering har fått økt internasjonalt fokus på 2000-tallet og preger nå norsk skole på mange måter. Nye ideer, prinsipper og verktøy for vurdering tas i bruk i samtlige skolefag, inkludert musikkfaget. John Vinge redegjør i denne avhandlingen for hvordan 14 lærere i ungdomsskolen praktiserer, begrunner og opplever elevvurdering i sine musikkfag.

Image

God 8. mars!

(07.03.2014) Ja, så var den her igjen, den ene dagen da vi er programforplikta til å snakke om kjønn. Ja altså, ikke kjønn i bevegelse som Joacim Lund så fint sa det under by:Larm, men likestilling, eller balanse som noen av oss har begynt å kalle det. Dette var nemlig tema på årets bransjetreff i år etter initiativ fra prosjektet Balansekunst. Balansekunst er et nettverk av musikkorganisasjoner som på eget initiativ arbeider for å få fortgang i arbeidet med å jevne ut kjønnsforskjeller i musikklivet. MFO har vært stolt medlem i prosjektet siden starten i 2009. 

Image

Den internasjonale orkesterkonferansen er i gang!

(24.02.2014) Mer enn 180 delegater fra hele verden er samlet i Oslo i dag for å delta på Den Internasjonale Orkesterkonferansen. MFO er på vegne av Den Internasjonale Musikerføderasjonen vertskap for konferansen som arrangeres for tredje gang. Konferansen har tidligere funnet sted i Berlin og Amsterdam. De neste dagene er programmet tettpakket med interessante diskusjoner og paneldebatter, men delegatene får også mulighet til å få med seg en forestilling av La Boheme på Den Norske Opera & Ballett samt en mottakelse hos ordføreren på Rådhuset. Til sammen 17 musikerrepresentanter fra norske orkestre deltar på konferansen. Her finner du konferansens nettside.

Bilde: Pinquins åpner konferansen

Image

Ytring: En fornærmelse mot publikum

(20.02.2014) Det har i alle år vært opplest og vedtatt at musikkteater skal spilles med musikk framført av lys levende teatermusikere i graven eller på scenen i teaterlokalet. Nå har produksjonsselskapet Taran satt opp musikalen «A Chorus Line» på Chat Noir i Oslo med bruk av innspilt musikk. Det har ført til en stor debatt på Facebook om hva fraværet av levende musikere betyr både for denne forestillingen og for musikkteatertradisjonen.

Image

En musikerhøvding er gått bort

(07.02.2014) Tidligere forbundsleder i Norsk Musikerforbund og nestleder i Musikernes fellesorganisasjon, Tore Nordvik, døde 28. januar og ble bisatt i Horten 6. januar. Tore slet mye med helsa de siste årene, men det var likevel både overraskende og trist å få beskjed om at han ikke lenger er blant oss.

Siste gangen de fleste av oss traff Tore var da han deltok på vår julelunsj rett før jul. Da kom han i rullestol. Men hodet og humøret var det ingen ting i veien med. Tore elsket alltid et lystig lag med god mat og drikke, og vi både håper og tror at han nøt disse timene sammen med gamle og nye kolleger. Vi satte i alle fall stor pris på at han ville besøke oss til tross for de fysiske vanskelighetene.

Det kan fort bli en lang historie om vi skal fortelle om alt Tore var med på – og bidro til – som musiker og tillitsvalgt. Han ble født i Fredrikstad i 1945, men familien flyttet året etter til Haugesund, hvor Tore vokste opp. Han utmerket seg tidlig som svært musikalsk, og spilte allerede i ungdomsårene i flere ensembler og orkester. Senere studerte han både musikk, historie og samfunnsfag, og saksofonisten Tore ble en aktiv utøver i mange musikkmiljøer.

Meld deg på årets Scenekunstseminar!

(05.02.2014) Det er tid for å melde seg på MFOs årlige scenekunstseminar, som arrangeres på Lillestrøm 30.-31. mars 2014.

Image

Brudd i forhandlingene om arbeidstid for lærere i skoleverket – MFO frykter en dårligere skole

(24.01.2014) Musikernes fellesorganisasjon (MFO) brøt i dag arbeidstidsforhandlingene med KS. Arbeidsgivernes tilbud nr 2 viser etter MFO sitt syn liten forhandlingsvilje. KS holder fast ved sitt krav om å flytte store deler av lærernes arbeidstid bort fra elevenes skoleår og flytte sentrale bestemmelser om undervisningsomfanget fra forhandlingsbordet til styringsrett for den enkelte rektor.

Hovedavtaleforhandlingene med KS fortsetter

(23.01.2014) KS la i går fram sitt tilbudsdokument nummer 2 i forhandlingene om revisjon av Hovedavtalen i KS-området.
Forhandlingene fortsetter tirsdag 28. januar, og det er satt av ytterligere forhandlingsdatoer henholdsvis 4. februar, 14. februar, 25. februar og 3. mars.

Hvorfor kunstfag i skolen? - debatt om kunstfagenes verdi i norsk skole i PISA-tider.

(22.01.2014) Litteraturhuset, torsdag 6. mars kl 19-21.

Med jevne mellomrom møter vi medieoppslag om at øket satsing på kunstfag i skolen bedrer elevenes resultater i matematikk, bidrar til bedre skolemiljø, og andre gode formål. Det henvises i denne sammenhengen gjerne til forskningsrapporter som sies å dokumentere dette. I forskjellige forskningsmiljøer er imidlertid slike rapporter og ikke minst tolkning av dem, mildt sagt omstridt. Slike diskusjoner må ses i lys av en bredere debatt om legitimering av kunstfag i skolen – hvor bl.a. forestillinger om ”kunstopplevelsens egenverdi” også hører med.

 

>> Neste side - 1   2   3   4   5