Aktuelt / Eldre nyhetssaker / 2014
Min side Bli medlem

Avtale om NRKs arkivmateriale

(03.04.2014)

Norwaco har inngått en avtale med NRK om bruk av deres arkivmateriale. Avtalen trådte i kraft 1. januar i år, og NRK er godt i gang med å legge ut gamle godbiter fra arkivet i nettspilleren sin.

Norwaco har mottatt noen henvendelser fra enkeltrettighetshavere vedrørende avtalen, og de har forstått at dette er en avtale som vekker interesse. Mange individuelle rettighetshavere har et forhold til NRK, og er således opptatt av hva NRK kan gjøre med deres verk og frembringelser. Derfor blir også engasjementet stort når rettighetshaverne oppdager at eldre produksjoner legges ut på NRKs nettsider uten at de er blitt spurt direkte.

Rammeplan for kulturskolen: Mangfold og fordypning

(01.04.2014) I regi av Norsk kulturskoleråd er en ny rammeplan for kulturskolen under utarbeidelse, og 1. april 2014 ble de to første kapitlene i den nye rammeplanen sendt ut på høring. Høringsbrev, høringsutkast til rammeplan og høringsmal finner du her.

Lansering 9. april: Ny Norsk Standard sikrer bedre musikklokaler

(28.03.2014) Standard Norge lanserer nå en ny Norsk Standard, NS 8178 Akustiske kriterier for rom og lokaler til musikkutøvelse, som skal sikre bedre musikklokaler. Den nye standarden skal være et nyttig verktøy for musikere, planleggere, kommuner og andre som ønsker å skape gode lydforhold i nye og eksisterende musikkrom. Les mer om standarden og lanseringen her. Standarden kan for øvrig kjøpes og lastes ned her.

Gambling med fellesskolen?

(19.03.2014)
Dette Samfunnsnotatet viser hvorfor undervisning av barn og unge er en helt spesiell tjeneste som ikke passer for kommersielle aktører og konkurranse om elever.

Notatet lister opp 13 uheldige virkninger dersom man tillater en betydelig markedskultur i skolesektoren.
Spørsmålet om konkurranse og markeder er aktualisert ved at den nye regjeringen ønsker å endre privatskoleloven med en midlertidig dispensasjonshjemmel nå i vår, og sende et mer omfattende lovforslag på høring til høsten, for vedtak våren 2015.

Les hele samfunnsnotatet her.

Image

MFO inviterer til Bransjedag med kulturministeren

(11.03.2014) MFO arrangerer Bransjedag på Riksscenen i Oslo mandag 31.mars kl 12-17. Dørene åpner 11.30 med servering av en lett lunsj.
Målgruppe er frilansere og næringsdrivende musikere, medlemmer fra andre kulturorganisasjoner og andre som er opptatt av vilkårene i det frie kulturfeltet.

Kulturminister Thorhild Widvey kommer klokka 12 og skal snakke om regjeringens satsing på det frie kulturfeltet. Hun er deretter tilgjengelig for spørsmål fram til ca 13.30.
Fra klokka 14 er det åpen mikrofon hvor vi vil diskutere flere aktuelle temaer.

Ny doktorgrad: Vurdering i musikkfag. En deskriptiv, analytisk studie av musikklæreres vurderingspraksis i ungdomsskolen

(07.03.2014) Elevvurdering har fått økt internasjonalt fokus på 2000-tallet og preger nå norsk skole på mange måter. Nye ideer, prinsipper og verktøy for vurdering tas i bruk i samtlige skolefag, inkludert musikkfaget. John Vinge redegjør i denne avhandlingen for hvordan 14 lærere i ungdomsskolen praktiserer, begrunner og opplever elevvurdering i sine musikkfag.

Image

God 8. mars!

(07.03.2014) Ja, så var den her igjen, den ene dagen da vi er programforplikta til å snakke om kjønn. Ja altså, ikke kjønn i bevegelse som Joacim Lund så fint sa det under by:Larm, men likestilling, eller balanse som noen av oss har begynt å kalle det. Dette var nemlig tema på årets bransjetreff i år etter initiativ fra prosjektet Balansekunst. Balansekunst er et nettverk av musikkorganisasjoner som på eget initiativ arbeider for å få fortgang i arbeidet med å jevne ut kjønnsforskjeller i musikklivet. MFO har vært stolt medlem i prosjektet siden starten i 2009. 

Image

Den internasjonale orkesterkonferansen er i gang!

(24.02.2014) Mer enn 180 delegater fra hele verden er samlet i Oslo i dag for å delta på Den Internasjonale Orkesterkonferansen. MFO er på vegne av Den Internasjonale Musikerføderasjonen vertskap for konferansen som arrangeres for tredje gang. Konferansen har tidligere funnet sted i Berlin og Amsterdam. De neste dagene er programmet tettpakket med interessante diskusjoner og paneldebatter, men delegatene får også mulighet til å få med seg en forestilling av La Boheme på Den Norske Opera & Ballett samt en mottakelse hos ordføreren på Rådhuset. Til sammen 17 musikerrepresentanter fra norske orkestre deltar på konferansen. Her finner du konferansens nettside.

Bilde: Pinquins åpner konferansen

Image

Ytring: En fornærmelse mot publikum

(20.02.2014) Det har i alle år vært opplest og vedtatt at musikkteater skal spilles med musikk framført av lys levende teatermusikere i graven eller på scenen i teaterlokalet. Nå har produksjonsselskapet Taran satt opp musikalen «A Chorus Line» på Chat Noir i Oslo med bruk av innspilt musikk. Det har ført til en stor debatt på Facebook om hva fraværet av levende musikere betyr både for denne forestillingen og for musikkteatertradisjonen.

Image

En musikerhøvding er gått bort

(07.02.2014) Tidligere forbundsleder i Norsk Musikerforbund og nestleder i Musikernes fellesorganisasjon, Tore Nordvik, døde 28. januar og ble bisatt i Horten 6. januar. Tore slet mye med helsa de siste årene, men det var likevel både overraskende og trist å få beskjed om at han ikke lenger er blant oss.

Siste gangen de fleste av oss traff Tore var da han deltok på vår julelunsj rett før jul. Da kom han i rullestol. Men hodet og humøret var det ingen ting i veien med. Tore elsket alltid et lystig lag med god mat og drikke, og vi både håper og tror at han nøt disse timene sammen med gamle og nye kolleger. Vi satte i alle fall stor pris på at han ville besøke oss til tross for de fysiske vanskelighetene.

Det kan fort bli en lang historie om vi skal fortelle om alt Tore var med på – og bidro til – som musiker og tillitsvalgt. Han ble født i Fredrikstad i 1945, men familien flyttet året etter til Haugesund, hvor Tore vokste opp. Han utmerket seg tidlig som svært musikalsk, og spilte allerede i ungdomsårene i flere ensembler og orkester. Senere studerte han både musikk, historie og samfunnsfag, og saksofonisten Tore ble en aktiv utøver i mange musikkmiljøer.

>> Neste side - 1   2   3   4   5   6   7